Центар за заштиту жртава објавио шестомесечни преглед стања у вези идентификације жртава трговине људима.

Феномен трговине људима, судећи према поступцима и резултатима идентификације, и у првој половини ове године задржава постојеће трендове, иако је број пријављених и идентификованих жртава ове године нешто мањи у односу на претходну годину (број пријава је за 33% мањи од броја пријава у истом периоду прошле године).

У 2019. години у Центру за заштиту жртава трговине људима регистровано је 58 жртава трговине људима које су биле у процесу идентификације. Од овог броја, до краја јуна месеца формално је идентификовано 19 жртава трговине људима, за њих 18 је утврђено да се не ради о жртвама, 15 поступака идентификације је у току, а 6 поступака је прекинуто.

У групи од свих 58 жртава, доминанти вид експлоатације, укључујући видове експлоатације код формално идентификовних жртава и код претпостављених жртава, је сексуална експлоатација (29 случајева), а потом принуда на брак (9 случајева), принуда на просјачење (5 случајева) и вишеструка експлоатација (5 случајева). Код пријава у популацији миграната у 6 случајева вид експлоатације није наведен, већ је сумња на трговину људима дата на основу миграционог контекста. Од овог укупног броја жртава, 46 жртава потиче из Србије, 4 из Ирана, 4 из Авганистана, по 1 из Пакистана и Гвинеје и 2 из Бугарске.

Формално идентификоване жртве трговине људима потичу из Србије (17) и Авганистана и Пакистана по једна жртва.

Основни статистички извештај за првих 6 месеци ове године можете погледати овде.

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!