a

Информације за жртве

ПОТРЕБНА ТИ ЈЕ ПОМОЋ?

Мислиш да си можда жртва трговине људима, или си сигурна/ан да јеси?
ПОЗОВИ НАС.
Можемо заједно да разрешимо ситуацију у којој се налазиш.
ЗА СВЕ ШТО РАДИМО ВАЖНО НАМ ЈЕ ДА СЕ ТИ ПРВО СА ТИМ СЛОЖИШ!

КО СМО МИ?

Ми смо државна установа која организује обезбеђивање помоћи и подршке жртвама трговине људима. Са нама се прво сусрећу све особе за које постоји сумња да су жртве трговине људима. Наш посао има два основна задатка: да идентификујемо жртве трговине људима и да укључимо све оне који могу пружити потребну помоћ и подршку.

Да би смо могли да Ти помогнемо,важно је да прихватиш да разговараш са нама. Тада ћемо Ти све објаснити. У Том разговору ћемо Те и питати за неке ствари из твог живота, да би смо могли да препознамо да ли си Ти жртва трговине људима. Тај део разговора се зове идентификација. Он нам је важан, јер помоћ и подршку можемо обезбедити само оним људима за које смо сигурни да јесу жртве трговине људима, и онима за које постоји велика могућност да то могу постати.

Ти си за нас важна и јединствена особа. Зато што си људско биће као сви ми. Чини нам се да Те познајемо, а сигурни смо да можемо да Те упознамо ако нам Ти дозволиш. Зато Ти се и обраћамо са великим Ти, јер Те поштујемо и чиниш нам се познатом/им. И Теби је, као и свим људима, потребна помоћ да би могла/ао да живиш достојанствено и да будеш срећан/на са својом породицом. Ми можемо да будемо Твоја подршка, ако Ти то желиш.

Знамо да ти ниси одговорна/ан за ситуацију у којој се налазиш.

Позови нас +381 63 610 590

КАКО ТИ МОЖЕМО ПОМОЋИ?

Свакоме ко се налази у Твојој ситуацији потребна је помоћ да би схватио шта му се дешава и како из тога да изађе.

Ми можемо да ти понудимо: Сигурно и безбедно место да се склониш; Све што Ти је потребно да будеш сит/а, чист/а, да Ти није хладно; Лекара и медицинску негу; Психолога или терапеута; Помоћ да завршиш школу или да се оспособиш за посао; Помоћ да се запослиш; Помоћи ћемо Ти да поново успоставиш контакт са својом породицом; Адвоката уколико одлучиш да сарађујеш у кривичном поступку против починиоца кривичног дела који Те је довео у ову ситуацију; Помоћи ћемо Ти да успешно прођеш кроз судски процес, ако одлучиш да учествујеш у њему; Помоћ да се вратиш кући, у своју земљу ако желиш; И јошСве ово не радимо сами.

Са нама раде: државне установецентри за социјални рад, домови здарвља, болнице, школе…; удружења грађанаАСТРА, АТИНА и друге. Полиција, Тужилаштво, суд

КАДА ТИ ЈЕ ПОТРЕБНА ПОМОЋ?

Ако ниси сигурна/ан да ли да нас позовеш, ево неких ситуација које су први сигнал да ипак окренеш наш телефон:

  • Добила/о си понуду или си се пријавила/о за одређени посао, али си била/о присиљена/ен да радиш другачији или незаконит посао под тешким условима и сталном контролом;
  • Изложен/а си насиљу или сексуалном злостављању, или се Теби и породици прети;
  • Пасош или друга документа одузети су Ти од стране особа које су Те довеле у земљу или за које радите;
  • Принуђен/а си да вратиш наводно велике дугове онима који су Те довели у земљу;
  • Твој послодавац/и држе сву (или већи део) Твоје зараде;
  • Немаш слободу кретања или Ти је дозвољено да излазиш и телефонираш само у пратњи других;
  • Уплашен/а си, а ниси сигуран/а зашто и шта се то необично дешава око тебе.

НЕШТО ВИШЕ О ТРГОВИНИ ЉУДИМА?

Можда желиш да одмах овде сазнаш нешто више о трговини људима? Ево основних информација: Сваке године, хиљаде мушкараца, жена и деце падну у руке трговаца људима, у својим земљама и иностранству.

Свака земља у свету је погођена трговином људима. Трговина људима је злочин против човечности. Она подразумева све оне ситуације када неко злоупотребљава животне околности у којој се једна особа налази и приморава је да ради за њега и у његовом интересу. При том тај неко не води рачуна о осећањима особе коју искоришћава, не поштује њена људска права и не води рачуна о тешким последицама које ситуација експлоатације има на здравље, душевни мир и породицу особе коју експлоатише.

Трговина људима је кривично дело. То значи да онај ко тргује људима и њиховим радом крши закон. Он крши закон своје земље, али и бројне међународне законе, конвенције и протоколе. Због тог кршења закона он треба да одговара пред судом и да буде осуђен кад год је то могуће. Да би био осуђен, важно је да полиција, тужиоц и судија имају довољно доказа да се он бави трговином. У томе им Ти можеш помоћи ако желиш.

Ако не желиш, ми Те на то нећемо приморавати.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАШ?

А) регрутовање – онај ко жели да Те искористи за своје циљеве пажљиво осмишљава начин како ће Те убедити да прихватиш његове захтеве. Некада се дружи са Тобом и Твојом породицом да би успео у свом науму, уме да буде јако услужан, да чини велике услуге а да не тражи ништа заузврат, показује да Те разуме или да Ти несебично нуди бољи живот за Тебе и Твоју породицу ако будеш радила/о за њега јер је он/она добар човек, и слично.

Све то ради у намери да Те учини једном/им од својих обесправљених и потчињених радника, или, како се то у жаргону трговине људима каже, да би Те регрутовао.

Б) принуда – Ти никада не пристајеш на његове захтеве својевољно, иако он може учинити да то тако изгледа. Твој пристанак је увек резултат принуде коју он врши, често тако да Ти тога ниси свесна.

Када Ти ласка, подилази, вешто лаже, чини да се осетиш несигурна и уплашена а не знаш зашто, он користи различите начине да Тебе принуди да прихватиш његове захтеве. Исто тако, он користи јасну физичку претњутуче Те, закључава, не дозвољава да било где одеш без њега или неког другог ко мотри на Тебе, забрањује Ти да се чујеш са породицомПостоји много начина да Те он принуди да радиш за њега.

В) транспорт, трансфер – он ће се увек понудити и организовати Твој пут до места где ћеш радити за њега.

Г) скривање Ти никад нећеш бити пријављен/а тамо где радиш, нећеш знати адресу на којој живиш или ако је знаш нећеш смети никоме да је кажеш; он ће те скривати од органа власти, полиције, од породице, пријатеља, …

НАДАМО СЕ ДА ЋЕШ СЕ ЈАВИТИ.

НИКО НИЈЕ ТОЛИКО СНАЖАН ДА СЕ САМ

ИЗБОРИ СА ТРГОВИНОМ ЉУДИМА!

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!