Светски дан борбе против трговине људима

Дргу годину заредон, Црвени крст Србије и Центар за заштиту жртава трговине људима организовали су стручни скуп поводом Светски дан борбе против трговине људима. Овог пута скупу је присуствовало још виђе учесника из преко 40 различитих институција, установа и организација, у препуној веикој, свечаној сали Црвеног крста, у Београду.

Учсеницима су се на почетку обратили господин Драган Лазић, члан управног одбора Црвеног крста Србије, господин Зоран Пашалић, заштитник грађана, господин Срђан Барац, специјални саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и госпођа Александра Љубојевић директорка Центра за заштиту жртава трговине људима и госпођа Мирјана Николић, саветница заштитника грађана.

Господин Лазић је пожелео добродошлицу учесницима, указао на проблем трговине људима и позвао на сарадњу у циљу заштите жртава.

Господин Барац је нарочито указао на потребу развоја услуга за децу жртве трговине људима, а нарочито за младе који излазе из система социјалне заштите, којима је потребна посебна подршка. Он је исказао решеност Министаратва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да настави да ради на унапређењу заштите жртава.

Директорка Центра за заштиту жртава трговине људима је истакла резултате Центра у претходном периоду: израђен нови програм рада Прихватилишта, израђен Водич за писање налаза и мишљења, идентификован и збринут највећи број жртава у последњих пет година, израђена апликација за прелиминарну идентификацију жртава трговине људима и обучено око 900 професионалаца из различитих сектора за препознавање трговине људима и пружање подршке жртвама.

Заштитник грађана је упозорио на то да су жртве трговине људима управо они који не могу да се одбране од овог злочина и да су то најчешће жене и деца. На објављен је први извештај Заштитника грађана, као националног известиоца у области трговине људима. На скупу су представљене најзначајније препоруке за унапређење система, које се, између остаог, односе и на обучавање све већег броја професионалаца из различитих сектора за препознавање трговине људима, али развој нових усллуга за жртве.

Директорка Центра је уручила захвалнице установама и организацијама које су у претходном периоду дале посебан допринос у заштити жртава. Ове године смо желели да се захвалимо партнерима којима борба против трговине људима није основна делатност и да тиме подстакнемо даље ширење наше породице. Захвалнице су уручене Дому здравља Смедерево, ГАК „Народни Фронт, Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ и Банци хране Војводине, а биће уручене и Фондацији ЊКВ Принцезе Катарине Карађорђевић и Граду Смедереву.

Након овог дела су представљени статистички подаци за прву половину 2024. године, према којима је у овом периоду идентификовано 37 жртава трговине људима, од чега су половина деца. Статистика показује константан тренд повећања броја пријава, што указује на то да обуке и акције повећања свести о овом проблему дају резултат.

На скупу је представљена и апликација за прелиминарну идентификацију жртава трговине људима.

 

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!