Представљени резултати Центра и статистички извештај у сарадњи са Црвеним крстом Србије

Центар за заштиту жртава трговине људима потписао је Меморандум о сарадњи са Црвеним крстом Србије. Иако је постигнут договор новост, однос наших организација већ се може подвести под традицију. Заједнички интерес, усмерен ка пружању помоћи, спонтано и јасно утабао је једну путању деловања за обе стране.

Када је фокус усмерен на исти проблем, разумевање је лако. Управо то, главни је разлог вишегодишње сарадње Центра за заштиту жртава трговине људима са Црвеним крстом Србије , током које смо спровели низ заједничких обука за стручњаке из различитих области. Када је било неопходно, из Црвеног крста Србије излазили су пред нас са конкретним идејама и решењима – помогали су нам у збрињавању жртава трговине људима адекватним смештајем. Такође, бележимо и несебичан одзив за помоћ када су у питању храна, као и опрема за бебе за Прихватилиште жртава трговине људима. Ове године, обележили смо Европски и Светски дан борбе против трговине људима, заједничком трибином у Дечијем селу.

Оно што је прецизирано постигнутим Меморандумом, јесу принципи на којима ће се будућа сарадња заснивати: заједничко деловање, транспарентност у размени информација, преузимање одговорности у заједничким акцијама, уз неговање самосталности у партнерству… а све имајући у виду оно најважније – пружање подршке идентификованим жртвама трговине људима. Све поменуто већ је примењивано вишегодишњом заједничком активношћу али понекад није на одмет поновити наглас на чему она уствари почива и подсетити се да важне одлуке, траже још снажнији ослонац – партнерски ослонац.

Меморандум је представљен на скупу у просторијама Црвеног крста. Том приликом су представљени и други најважнији резултати у 2022. години: лиценцирање Прихватилишта, спровођење пројекта „Ментално здравље жртава трговине људима и пружаоца услуга“, израда новог софтвера, спровођење 6 обука за раднике центара за социјални рад, израда индикатора за прелиминарну идентификацију за систем здравства, обуке за просветне раднике и значајно повећање пријава из система образовања и повећан број идентификованих жртава за чак 35%.

Након тога је одржана дискусија, на којој су наши сарадници из других установа и организација давали предлоге за унапређење рада Центра и наставак наше сарадње.

 

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!