Округли сто о изазовима и могућем унапређењу заштите жртава трговине људима

Уочи Европског дана борбе против трговине људима, Центар за заштиту жртава трговине људима је, уз подршку Савета Европе, организовао округли сто на тему савремених изазова и инапређивања система заштите жртава трговине људима.

На скупу је присуствовало 25 стручњака, представника МУП-а, правосуђа, Министарства за рад , запошљавање, борачка и социјална питања, Заштитника грађана, међународних организација, домаћих невладиних организација, односно наших најближих партнера.

На почетку су представљени резултати Центра од почетка године: лиценцирање Прихватилишта, повећан број идентификованих жртава, одржавање бројних обука, организовање стручних скупова, трибина и предавања, ширење мреже партнера и креирање новог софтвера и базе података.

Након тога смо у дискусији размењивали предлоге и идеје за унапређење система. Истакнута је потреба за развојем нових услуга и пружањем подршке локалним актерима, посебан рад на осамостаљивању корисница, њиховом укључивању на тржиште рада и праћењу њихове (ре)социјализације. Посебно је истакнута иницијатива за интензивирањем сарадње са Факултетом политичких наука и Републичким јавним тужилаштвом у циљу унапређења стручног рада Центра у контексту креирања налаза и мишљења која се шаљу правосудним органима и унапређењу видљивости и препознатљивости улоге Центра у пружању подршке жртвама у правосудним поступцима.

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!