Одржане едукације о менталном здрављу

Одржане едукације о менталном здрављу жртава трговине људима

Центар за заштиту жртава трговине људима је 07.05. и 14.05.2021 одржао обуке на тему менталног здравља жртава трговине људима, у оквиру регионалног пројекта „у оквиру Превенција и борба против трговине људима на Западном Балкану, у чијем спровођењу Центар учествује уз подршку Немачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ), које делује у име Немачког савезног министарства за економску сарадњу и разбвој (БМЗ).

Обуке су одржане online, у сарадњи са Комором социјалне заштите. На две обуке учествовало је 33 стручних радника из установа социјалне заштите.

Током обуке, представљени су основни појмови везани за ментално здравље, утицај трауматичних искустава, као што је трговина људима на ментално здравље, као и утицаj актуелне пандемије. Говорили смо и о менталном здрављу помагача, као и о начинима да се спрече синдром сагоревања и емпатски замор, као и о начинима да се повећа ефикасност у раду. Представили смо здраве животне навике, као механизме за повећање резилијентности и очување менталног здравља. Учесници су учили како да комуницирају са жртвама трговине људима и осталим корисницима који су преживели трауматична искуства, а да при томе избегну секундарну виктимизацију и ретрауматизацију. Представили смо им велики број техника и вежби које могу да користе у свом раду, као што су: мотивациони интервју, кругови захтева, дневник, моја животна прича, reframing, технике релаксације, дрво захвалности и доношење одлука, као и начине за препознавање когнитивних грешака и реаговање на њих. Подељен им је и едукативни материјал који могу да користе у свом раду. Они су представили своја искуства и размењивали савете.

Улазне и излазне анкете су показале да је ова едукација помогла стручним радницима да унапреде своје знање и да се осећају спремнијима за рад са жртвама трговине људима и другим корисницима који су преживели трауматично искуство.

Захваљујемо се свим учесницима на исказаној мотивацији, активном учешћу и на високим оценама којима су оценили едукацију. Радујемо се наредном виђењу!

Одржане едукације о менталном здрављу 1

Одржане едукације о менталном здрављу 2

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!