Обука прелиминарне идентификације жртава трговине одржана у Врању

„Уочи разлику“

Центар за заштиту жртава трговине људима је одржао дводневну обуку о прелиминарној идентификацији жртава трговине људима у хотелу „Путник“ у Врању, уз подршку Међународне организације за миграције и State Department – а, у оквиру пројекта ENHANCING RIGHTS – BASED AND SURVIVOR – CENTERED RESPONSE TO TIP. Обуци су присуствовали запослени у установама социјалне заштите, као и запослени у КИРС – у.

Едукатори из Центра су разговарали са колегама о њиховом искуству са случајевима трговине људима, механизмима препознавања које примењују, као и о изазовима са којима се сусрећу. У уводном делу указано је најпре, на специфичност кривичног дела трговине људима, који неретко, удружен са другим, уочљивијим кривичним делима, као што је насиље, промиче „испод радара“ и жртву оставља непрепознатом. Управо овакви изазови изнедрили су потребу за обуком, која ће искуством, дугогодишњим теренским радом, блиском комуникацијом са жртвама, недвосмислено издвојити механизме, стручне технике и методе, којима би се оваквим проблемима „стало на крај“. Током дводневних предавања, професионалне различитости учесника отвориле су нове дискусије, примењиване су вежбе препознавања индикатора жртава трговине људима, анализирани су случајеви реалне праксе… За крај, осим савладавања најважнијег – индикатора за идентификовање жртава трговине људима, наметнуо се и други, не мање важан фактор у борби против трговине људима – значај интерсекторске сарадње на којој и почива прелиминарна идентификација жртава трговине људима.

У организацији обуке смо имали и велику подршку Локалног тима за борбу против трговине људима, а догађај су испратили и врањски медији.

 

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!