Обука о препознавању трговине људима у Суботици

Уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, Центар за заштиту жртава трговине људима је 07.12.2021. године, у Суботици спровео едукацију “Улога центара за социјални рад у прелиминарној идентификацији и пружању подршке жртвама трговине људима”. Едукација је одржана у просторијама ЦСР Суботица.

На њој је представљен појам трговине људима и, уз конкретне примере, приказане његове фазе.

Кроз 2 различите вежбе, учесници су увежбавали да користе индикаторе за прелиминарну идентификацију. Они су представљали студије случаја и говорили о индикаторима које су у њима препознали. Након тога су правили мапу услуга за своје кориснике, кроз коју су анализирали ресурсе које постоје у заједници, трагали за услугама које до сада нису користили и предлагали нове, које недостају.

У последњем делу су, кроз презентацију и две кратке вежбе, представљене вештине за рад са жртвама трговине људима, које се пре свега односе на начин комуникације и спречавање секундарне виктимизације. Кроз вежбу „идеална жртва“, учесници су учили како да заузму неосуђујући став према корисницама, препознају своје предрасуде и осећања и контролишу их.

Просечна оцена коју су учесници дали, за свих 6 аспеката који су наведени у Коморином упитнику је 4,97. Презентованим материјалом и начином на који је он презентован оценили су просечном оценом 5.00. Истакли су да је неопходно развојати додатне капацитете за смештај корисника и нарочито нагласили потребу за развијањем специјализованог хранитељства за децу жртве трговине људима.

Овај скуп је наставак успешне сарадње између Центра за заштиту жртава трговине људима и Центра за социјални рад Суботица. Овај град је веома значајан за борбу против трговине људима, с обзиром на то да се он налази на мигрантској рути и да кроз њега пролази велики број људи у ризику, као и због тога што смо на територији Суботице у претходним годинама идентификовали значајан број жртава.

Очекујемо да уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и у 2022. години наставимо са обукама широм Србије и тиме повећамо капацитете система социјалне заштите за препознавање случајева трговине људима и за адекватно реаговање у пружању подршке.

Потребна ти је помоћ?

Детаљно упутство за жртве трговине људима:

  • Шта радити?
  • Коме се обратити?
  • Најкраћи пут до помоћи?
Пратите нас:

Центар за заштиту жртава трговине људима посвећен је борби против ове врсте криминала!